André Pielage – Wind 2020

Als je tijdens de kunstmanifestatie Werken over de Zuiderkade loopt, kan de installatie van André Pielage je onmogelijk ontgaan. Zelfs buiten het bedrijventerrein heb je op enkele plekken goed zicht op het werk. André houdt van materialen. In zijn oeuvre laat hij zien dat hij geen enkel materiaal schuwt om een nieuwe beleving van de omgeving te ensceneren.

André bracht zijn jeugd door in de polders van Noord-Holland, dus hij weet hoe het er altijd waait. Die wind is het voornaamste ingrediënt in deze installatie, zichtbaar gemaakt met knaloranje doeken, hangend aan de grote containerkraan aan de kade. ’s-Avonds wordt de beweging van de wapperende doeken visueel bevroren door het gebruik van blacklight stroboscooplampen. In het ultraviolet lichten de doeken heel fel op. De ogenschijnlijk eenvoudige ingreep vormt zo een lichtbaken voor het hele bedrijventerrein.