Vijf bekende kunstenaars gaan het Beverwijkse bedrijventerrein op zijn kop zetten

Van 8 t/m 18 oktober geven vijf kunstenaars hun perspectief op Beverwijk Business Docks Wijckermeer, in de kunstmanifestatie ‘werken’. Om ze te helpen integreren in het Beverwijkse, werken lokale bedrijven samen om de kunstenaars te ondersteunen en te voorzien van locaties, materiaal, ideeën en inspiratie. De kunstenaars zijn; Oscar Peters, Simone de Groot, André Pielage, Bethany de Forest en Steven de Peven. Zij zijn uitgenodigd door het Instituut voor Toegepaste Integrale Waanzin om een beleving, een ervaring en een perspectief te delen met het publiek, in de buitenruimte op de Pijp, in Beverwijk.

Curator Jaap Velserboer werkt voor het Instituut, en heeft de kunstenaars geselecteerd. Jaap: “Een kunstenaar op de werkvloer betekent een nieuw perspectief op het bedrijventerrein, op de toekomst, op het werk, op de mensen, enzovoorts.” Vandaag zijn de namen van de vijf kunstenaars bekend gemaakt.

Kunstenaar Oscar Peters komt met een groot werk met entertainment en beleving. Het moet bewegen, rijden, tot de verbeelding spreken en af en toe uitbarsten. Peters werkt vaker groot, hij bouwde in het begin van het jaar een 130 meter lange achtbaan in de elektriciteitsfabriek in Den Haag, genaamd ‘The Savage’. Vrijwilligers van het Young Art Festival gaan helpen met de opbouw van het werk. De Haarlemse Simone de Groot is juist gevraagd om de zachtheid in haar werken, en de aandacht voor de menselijke maat. Jaap: “ Dat is een geweldig contrast met het rauwe en ruige karakter van het bedrijventerrein.” Bethany de Forest gaat zich richten op de geheimen van het bedrijventerrein, wat zit er achter die muur? In die garagebox of container? En wat zou er allemaal in kunnen zitten? Door projectie en fotografie maakt zij visioenen en beelden die prikkelen en vragen oproepen.

Rotterdammer André Pielage maakt kunstinstallaties die groots en gevoelig tegelijk kunnen zijn. Deze tegenstelling maakt zijn werk interessant, het maakt het tot een antwoord dat meerdere vragen in zich heeft, de bezoeker zal zowel antwoorden als vragen hebben. Pielage heeft een bepaalde grote bestaande constructie op het oog, waar we nog niet veel meer over kunnen zeggen. Tot slot is woordkunstenaar en absurdist Steven de Peven bij ons te gast om “het bedrijventerrein aan kant te maken”. Of zoals hij het zelf zegt; “afkanten”. Wat is dat nou weer? Nou bij Steven kan je alles verwachten, kom maar gewoon kijken.

De kunstmanifestatie vindt plaats van 8 t/m 18 oktober, en overlapt voor een groot deel met de week van de industriecultuur, van 10 t/m 18 oktober, op deze data is het niet toevalligerwijs ook herfstvakantie. Naast de kunstmanifestatie zijn er de hele week unieke ervaringen op te doen in de Noordzeekanaalregio die te maken hebben met industriecultuur. Kijk op www.itiw.nl voor meer informatie over de kunstmanifestatie ‘werken’.  

Bedrijven op het industrieterrein kunnen zich nog bij ons aanmelden voor deelname:

Annabel Aardenburg
info@itiw.nl
Of reageer hier onder!

3 Replies to “Vijf bekende kunstenaars gaan het Beverwijkse bedrijventerrein op zijn kop zetten”

  1. Is er ook een rondleiding? Zag ik dat nou ergens voorbij komen ? Kan dat ook op zondag 11 oktober?

Comments are closed.